AutonomeForme

Architecture • Landscape • Design

HOUSING AND CULTURAL CENTRE IN PESARO

HOUSING AND CULTURAL CENTRE IN PESARO

Description

The intervention in the area of the old Juvenile Prison aims to make permeable and accessible this important urban area that is returned to the use of the community of Pesaro. For this reason, the fencesin the area are removed and the built elements are permeable, without any barriers that hinder the connections between internal and external spaces.
The central element of the intervention is the public park, located between the building of the old Juvenile Prison and the area of the new residences and offices.  The open space is configured as an intermediate place between the historic city, characterized by the compactness of the built environment, and the new town, characterized by the fragmentary construction made by the regular blocks placed along the coastline.
The project of the garden involves the construction of a main avenue that crosses longitudinally the garden connecting the new and the old city. The project of the residences combines differents volumes that rise from the ground and define the building like a big arcade-bridge over the new urban park.

Description

L’intervento nell’ambito dell’ex Carcere Minorile mira a rendere permeabile e fruibile questa importante area urbana che viene restituita all’uso della collettività  e alla vita della città  di Pesaro. Per questo tutti i recinti presentinell’area sono abbattuti e le parti costruite sono trattate come elementi permeabili che non frappongono barriere nette tra interno ed esterno.
L’elemento centrale del’intervento è il parco pubblico, posto tra il comparto dell’edificio storico dell’ex Carcere Minorile e l’area destinata alla realizzazione di residenze ed attività  terziarie. Lo spazio aperto si configura come un luogo intermedio tra la città  storica, caratterizzata dalla compattezza del costruito, e la città  nuova, caratterizzata dalla costruzione per frammenti, articolata secondo una maglia a isolati regolari disposti lungo la fascia costiera.
Il progetto del giardino prevede la realizzazionedi un viale principale che attraversa longitudinalmente l’area connettendo la città  storica ed alla città  moderna. Il progetto delle residenze si articola secondo una combinazione di volumi che sollevandosi dal suolo definiscono l’edificio come un grande portico-ponte sul parco..

 

 

PROJECT FACTS
Location Pesaro IT
Date 2007
Design team Marco Scarpinato (Team leader), Lucia Pierro, Carmelo Vitrano
Client Provincia of Pesaro and Urbino
Surface 50.000 sm

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest
© AutonomeForme 1999-2019