AutonomeForme

Architecture • Landscape • Design

PREMIO ARS NOVA | NEW MUSIC SCHOOL AND THEATRE IN PALERMO

Description

The project aims to restore and reuse the old building of the Charity’s Hospice Giachery, home of the Ars Nova, with the realization of a music school and a new auditorium.
The area, with its four voids spaces around the central courtyard, will become a new  urban centrality.
The court is the heart of the system, and the elimination of the existent accretions, will allow the grafting of a contemporary garden.
The entrance on Via Villafranca is designed as a sculptural intervention, achieved through a network of walls variable section where you insert a small cinema suspended on the entrance. In summer the cinema is uncovered and can be transformed into a stage for running outdoor music. Around the courtyard is located the school of music. The overlap of the new connective system, replaces or integrates the old external walkway.
The most representative part of the building is located on Via Dante, and is characterized by the Scenic tower and the new auditorium that is compared with the scale of the context and interacts with the nearby Politeama Garibaldi.


Descrizione

Il progetto prevede il restauro dell’antico Ospizio di Beneficenza Giachery, sede dell’Ars Nova, e la sua trasformazione in scuola superiore di musica e auditorium.
L’area, con i suoi quattro vuoti attorno al cortile centrale, diventerà  una nuova centralità  urbana. La corte è il cuore del sistema ed è liberata dalle superfetazioni innestandovi un giardino contemporaneo.
L’ingresso su Via Villafranca è progettato come un intervento scultoreo, ottenuto attraverso una trama di muri a sezione variabile in cui si inserisce un piccolo cinema sospeso sull’ingresso che, in estate, può essere scoperchiato trasformandosi in un palco per l’esecuzione di musica all’aperto. Attorno alla corte è localizzata la scuola superiore di musica. Il sistema connettivo sovrappone, sostituisce o integra parte del ballatoio esterno esistente.
La parte di edificio più rappresentativa è localizzata su Via Dante ed è caratterizzata dalla Torre Scenica che restituisce la centralità  al lotto confrontandosi con la scala del contesto e dal nuovo Auditorium che dialoga con il vicino Politeama Garibaldi ampliando sulla Via Dante la centralità  di una delle principali piazze urbane di Palermo.

 

PROJECT FACTS
Location Palermo IT
Date 2000
Design team Marco Scarpinato (Team leader), Santi Centineo, Lucia Pierro, Carmelo Vitrano
Client City of Palermo – Associazione Ars Nova
Surface 12.000 sm
Awards Finalist in International Design Competition

 

 

 

 


Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest
© AutonomeForme 1999-2019